måndag 24 maj 2010

En bra introduktion till den feministiska tankevärlden

Det kan vara svårt få grepp om teorier och idéhistoria inom feminismen (eller kanske snarare feminismerna). Givetvis är det lätt att hitta huvudtankarna, såsom att män som grupp är överordnade kvinnor som grupp. Men det kan vara svårare sätta sig in i teorier, förklaringsmodeller och motståndsstrategier för olika inriktningar av feminismen. Det kräver att man läser många böcker, som ibland kan vara väldigt svårlästa i och med att de förutsätter att man är bekant med flera olika akademiska discipliner. Om man vill få en överblick eller en bra startpunkt för ett mer avancerat läsande inom feministisk teori, så passar Lena Gemzöes bok Feminism från Bilda förlag alldeles utmärkt.

Gemzöe går igenom flera olika inriktningar såsom, liberalfeminism, socialistisk/marxistisk feminism, radikalfeminism och queerfeminism. Utöver genomgången av de olika inriktningarna finns det flera andra intressanta diskussioner. Bland annat rörande begreppet patriarkat och om män kan vara feminister.

Boken är lättläst och utgör en mycket viktig brygga mellan den akademiska världen och aktivister (eller för den delen den breda allmänheten). Det var den här boken som inspirerade mig till att börja läsa "tyngre" feministisk litteratur. Därför vill jag varmt rekommendera den till alla som är nyfikna på feminism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar