lördag 19 februari 2011

Utsugning eller förtryck?

När jag vill beskriva eller betona mäns ansvar för upprätthållande av patriarkatet brukar jag blanda begreppen hej vilt. Jag brukar använda mäns förtryck av kvinnor, mäns överordning eller mäns utsugning av kvinnor. Vilket begrepp passar bäst för att beskriva majoriteten av mäns roll i upprätthållande av patriarkatet?

Utövande av förtryck kräver väldigt aktiva handlingar. Det kan till exempel röra sig om mäns våld mot kvinnor eller män som aktivt motarbetar kvinnor på en arbetsplats. Det finns många män som bedriver den här typen av förtryck. Dock tror jag inte att majoriteten av män aktivt förtrycker kvinnor. Begreppet mäns överordning tycker jag är lite väl mesigt. Det beskriver förvisso sakernas tillstånd men det ger intrycket att män är helt utan förskyllan. Det råkade bara bli så och det stämmer som bekant inte.

Jag tycker att utsugning är det begrepp som passar bäst in. De flesta män får fördelar av patriarkatet. Vi får högre lön, roligare jobb, mer omsorg och mer bekräftelse. Allt dessa fördelar sker på kvinnors bekostnad. Majoriteten av män gör inget aktivt för att upprätthålla detta systemet. Det de flesta män bidrar med är frånvaro av handling. Det handlar om frånvaro av handling på flera plan. Det handlar t.ex. om att män inte protesterar mot sexistiska skämt eller allmänt misogynt beteende hos andra män. Det handlar också om bristande ansvar för det obetalda hemarbetet. Nej det vi män behöver göra är att gå från inaktivitet till handling och engagera oss för feminismen.

2 kommentarer:

  1. Jag håller nog inte med om att majoriteten av män inte gör nåt aktivt för att upprätthålla systemet. Det är en sak att de kanske inte gör det med AVSIKT, men nog GÖR de flesta män det, på alla möjliga olika sätt.

    SvaraRadera
  2. Jag är benägen att hålla med. Jag borde skrivit något i stil med att: majoriteten av män gör ingenting med avsikt för att upprätthålla systemet.

    Det jag ville ha fram var att majoriteten av män upprätthåller patriarkatet genom att inte ta sitt ansvar för det obetalda hemarbetet,genom att inte markera mot sexistiskt beteende hos andra män, genom att inte se sin egna privilegierade position, genom att inte lyssna på kvinnor etc. Jag hade någon tanke om att patriarkatet till stor del upprätthålls genom mäns oförmåga/vilja att ta ansvar och inse sin privilegierade position.

    Jag tänker att historiskt så har mäns förtryck av kvinnor varit mycket tydligt. Män hade mer eller mindre lagstadgad äganderätt över kvinnor. Idag är mäns makt mer osynliggjord, den döljs av ekonomiska ojämlikheter, normer i samhället etc. Män behöver inte ägna sig åt aktivt förtryck utan de får fördelar på kvinnors bekostnad ändå.

    SvaraRadera