lördag 8 januari 2011

Josefin Brink i debatt om deltidsarbetslösheten

I gårdagens Aktuellt deltog Josefin Brink i en debatt om att kvinnor inte får jobba heltid. Inslaget kan ni hitta [här] (ca 5:40 in). Enligt Aktuellt så är det dubbelt så vanligt att kvinnor har deltidsanställningar. Det är illa nog men jag har tidigare sett statistik på att en tredjedel av kvinnorna har deltidsjobb medan bara 10% av männen jobbar deltid.

Brink var som vanligt en briljant och skarp debattör. Hon tog upp att det bara är inom kvinnodominerade yrken som en förväntas arbeta deltid för att "rädda" jobben. Vidare lyfte Brink fram att det finns en ovilja hos arbetsköparna att erbjuda heltidstjänster till kvinnor. Hon menade om det är möjligt att erbjuda män inom Radio och TV handeln heltidstjänster så borde det gå inom övriga detaljhandeln.

Brink tog också upp Vänsterpartiets krav på lagstiftning om att rätten till heltid ska vara norm. Om en arbetsköpare vill ha deltidstjänster, så måste de förhandla med facket. Jag tycker att det är ett jättebra förslag men jag skulle gärna kombinera det med sex timmars arbetsdag. Sen är det viktigt att vi män tar vårt fulla ansvar för det obetalda hemarbetet.

1 kommentar:

  1. Jan-Erik Lindblom8 januari 2011 kl. 16:51

    Kanon bra av Brink och håller med föregående skribent om att sextimmarsdagen måste lyftas fram mer , jag vill även lyfta fram att vi måste få tillbaka rättigheten att kunna deltidsstämpla!
    Det finns de som vill/måste kunna deltidsarbeta och stämpla för att överleva!

    SvaraRadera