måndag 5 september 2011

Feministiskt perspektiv om abort

Webbtidningen Feministiskt Perspektiv hade ett väldigt intressant tema i det senaste numret. De behandlade ämnet abort ur flera olika aspekter. Några av artiklarna är öppna länk, länk och länk. De andra andra artiklarna måste man vara prenumerant för att kunna läsa. Jag ska försöka sammanfatta och kommentera det jag tyckte var särskilt intressant.

Gerda Christenson ger i sin artikel en mycket läsvärd översikt över de svenska abortmotståndarna. En av de aggressivaste organisationerna är MRO (Människorätt för ofödda). De vill ha ett totalförbud för abort. De vill inte ha några undantag inte ens om graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt. De använder ofta bilder på aborterade foster i deras propaganda och de har genomfört protester mot enskilda som i sin yrkesutövning genomför aborter. En mer pragmatisk organisation är Ja till Livet och deras ungdomsorganisation Älska Livet. De propagerar inte för ett förbud, utan de vill inskränka aborträtten på andra sätt. Till exempel genom att sänka tidsgränsen för abort och ge sjukvårdspersonal rätten att vägra att utföra aborter. Ungdomsorganisationen Älska Livet har hamnat i blåsväder sedan de har lurat barn att gå med. Ordföranden för Ja till Livet Gunilla Gomér som också är riksdagsledamot för Kristdemokraterna hamnade nyligen i blåsväder när hon argumenterade för inhemsk adoption istället för abort. Hon menade att det var bättre att adoptera inhemska barn istället för att "importera" utländska barn.

Namnet Människorätt för ofödda antyder att MRO anser att foster ska ha samma rättigheter som levande människor. Deras rabiata abortmotstånd innebär att de vill ge rättigheter till foster som ingen levande människa har. Ingen människa har rätt till en annan människas kropp även om deras överlevnad hänger på det. Till exempel är det inte tvång på att donera blod även om det är akutblodbrist. För den som är intresserad så har jag bemött den här typen av argument i ett tidigare inlägg. Jag tycker även att
Gomérs argumentation kring adoption är problematisk. Hennes sätt att varufiera barn genom att prata om att importera barn är vidrigt. Bortsett från detta så anser jag inte heller att man kan reducera abort till rätten att avstå föräldraskapet. Utan i mina ögon handlar abort främst om kvinnors rätt till sina kroppar.

I artikeln fortsätter Gerda
Christenson med att beskriva hur abortmotståndet i riksdagen ser ut. I riksdagen är det fyra Kristdemokrater som är abortmotståndare. De har blivit invalda genom personvalskampanjer. Majoriteten i Kristdemokraterna står dock bakom den nuvarande abortlagstiftningen. SD är det enda partiet i riksdagen som vill inskränka aborträtten. De vill sänka abortgränsen till vecka 12 och de vill införa en så kallad samvetsklausul som innebär att vårdpersonal kan vägra att utföra aborter. Sen finns det ett tvärpolitiskt nätverk i riksdagen, Forum för familj och människovärde, med medlemmar från M, Fp och KD. Forum för familj och människovärde har bland annat bjudit in högerextrema abortmotståndare från USA att föreläsa i riksdagen.

Jag tycker att det känns tryggt att det finns en så pass stor majoritet i riksdagen för den nuvarande abortlagstiftningen. Men det är jätteviktigt att bevaka så att abortmotståndarna inte får större inflytande. Ett sätt att göra det på är att sätta fokus på och granska de kandidater som är abortmotståndare.

2 kommentarer:

  1. "Ingen människa har rätt till en annan människas kropp även om deras överlevnad hänger på det."
    Så du är då för abort under hela graviditeten ?
    och hur ser du på siamsiska tvillingar som inte går att dela ?
    Även utanför livmodern har barnet rätt till sin förälders kropp eftersom i föräldrar ansvaret ingår att man med sin kropp skyddar barn.

    "Namnet Människorätt för ofödda antyder att MRO anser att foster ska ha samma rättigheter som levande människor"
    Om nu inte de ofödda barnen vore levande människor hade man inte behövt döda dem med abort. De är i allra högsta grad levande och människor.

    SvaraRadera
  2. Jag är en aning ambivalent till abort under hela graviditeten. Ur pragmatisk synvinkel tycker jag att nuvarande lagstiftning är fullt tillräcklig, väldigt få kvinnor gör sena aborter. På ett principiellt och teoretiskt plan kan jag tycka att kvinnor ska ha rätt att avbryta graviditeten under hela graviditeten. Märk att jag skriver avbryta graviditeten, om det är möjligt att avbryta graviditeten utan att fostret dör tycker jag man ska välja den metoden.

    Angående siamiska tvillingar som inte går att dela utan att den ena dör tycker jag att är ett intressant fall att fundera kring. Det kan vara svårt att avgöra "äganderätten" till gemensamma organ. Jag lutar ändå mot att en siamisk tvilling ska ha rätt att kräva en seperation även om det innebär att den andra tvillingen riskerar att dö. Men det är en komplex fråga och jag tycker inte situationen är ekvivalent med abort. Vid abort finns det inga problem med att avgöra "äganderätt" till organ.

    Även om det faller naturligt för föräldrar att skydda sina barn med sin kropp. Så finns det ingen lag som kräver det och i de flesta länder har föräldrar möjlighet att avsäga sig föräldrarskapet genom adoption.

    Jag anser inte att foster är levande människor. Utan jag ser ett foster som en potentiell människa. Men mitt resonemang hänger inte på huruvida en betraktar ett foster som en människa eller ej. Jag tycker inte att någon varken staten eller enskilda individer har rätt att tvings sig till en annan människas kropp.

    SvaraRadera