söndag 9 maj 2010

SCUM-manifestet

Jag utlovade i mitt första inlägg att jag skulle ta upp, alltifrån verk av Harriet Taylor till Valerie Solanas SCUM-manifestet. SCUM-manifestet är en kontroversiell skrift som ofta används av antifeminister för att misskreditera feminismen. Min åsikt är att SCUM-manifestet bör tolkas som en skruvad satir. Maria-Pia Boëthius skrev mycket bra om SCUM-manifestet i ETC 2004 (http://www.etc.se/11747/scum-maria-pia-boethius-om-ett-skimrande-manifest/).

Jag har läst SCUM-manifestet många gånger och jag upplever läsningen som både obehaglig och mycket nyttig. Till skillnad från Valerie Solanas anser jag att SCUM-manifestet borde vara obligatorisk läsning för alla män. Valerie Solanas yttrade i samband med utgivningen av SCUM-manifestet: "men interested SCUM:"... creeps. Masochists. Probably would love me to spit on them. I wouldn't give them the pleasure....". Skälet till att män borde läsa SCUM-manifestet är att det speglar århundrande eller rent av årtusenden av kvinnohat och projicerar det på män. Två exempel är "To call a man an animal is to flatter him; he's a machine, a walking dildo." och "The male is a biological accident: the Y (male) gene is an incomplete X (female) gene, that is, it has an incomplete set of chromosomes. In other words, the male is an incomplete female...". I det första citatet har Solanas lyckats få in två varianter på mäns förtryck av kvinnor. Det är en klassisk taktik att beskriva män som civiliserade och rationella medan kvinnor beskrivs som djuriska eller närmre naturen (Se GENUS -om det stabilas föränderliga former ). Den andra delen sexualiserar och objektifierar, jämför med hur "jävla fitta" eller "jävla hora" används. I det andra citatet förekommer en annan klassisk taktik, nämligen att beskriva kvinnan som en sämre ofullkomlig man.

Som man är det inte kul att läsa SCUM-manifestet men nyttigt. Det har hjälpt mig att få ökad förståelse för hur kvinnor drabbas av mäns förtryck.

1 kommentar:

  1. http://inteutanminasoner.wordpress.com/2010/02/03/om-kvinnors-vald-mot-man/

    SvaraRadera