måndag 31 maj 2010

Sisterhood is Powerful

Sisterhood is Powerful är en antologi med flera röster från andra vågens feminism. Boken ger en mycket bred bild av den tidiga andra vågens feminism i USA. Den innehåller båda teoretiska texter och praktiska betraktelser. Fokus ligger mycket på USA och vissa bidrag är bitvis utdaterade (Boken kom 1970) men de är fortfarande intressanta ur ett historiskt perspektiv. De flesta bidragen känns dock fortfarande relevanta.

Antologin erbjuder analyser och kanske ännu intressantare strategier för motstånd inom många olika områden. Kvinnor beskriver sin kamp och vardag. Kvinnor med många olika erfarenheter kommer till tals. Alltifrån lesbiska, hemmafruar, svarta, High school tjejer till akademiker ger inblickar i hur de gör för att bekämpa mäns förtryck av kvinnor. Till exempel beskriver en high school tjej sin kamp för att välja mekanik-kursen framför hemkunskap. Hon beskriver hur hon fick överklaga i flera nivåer för att tillslut få sin vilja i genom.

Sisterhood is Powerful är en underbar bok som jag varmt rekommenderar till alla. Den är ett historiskt dokument som visar på de framgångar som har kvinnor tillkämpat sig. Sorgligt nog visar den också hur mycket som är kvar att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar